PASSION, DEDICATION, FRIENDSHIP!
... and beer ...

Commentaar

Pagina's

lenz

FIBL - FC Stroobants 3-6

Jawel dames en heren, in een pittige, doch sportieve partij scoorde Robin 5x. (0-1; 1-2; 2-3; 3-5 en 3-6). Na de 3-3 ruststand was het wel Joris die met de 3-4 een in tijdsduur vergevorderde match ergens deed kantelen.

Pluspunt in Ham betreft zeker ook het feit dat Geus sterk aanwezig was in de lucht (man staan bij kopduels). Iets te veel omhoog gekeken? Mogelijks, daar een inlegger voor leeg doel over de deklat werd gedevieerd, haha. We onthouden vooral van Geussens actueel de bevestigde capaciteit om kopduels te winnen (zo nodig foutje tegen laten fluiten op een ongevaarlijke plaats).

Tuurlijk wint GB vandaag met gans het team! Evenwel een minpuntje van de groep vanmiddag was de niet 100% overtuiging bij de passing. Proberen de bal te spelen is geen optie, met overtuiging die bal doorspelen naar de medemaat is het devies. En ja, dan kan het nog misgaan, we zijn geen robots, maar slechte passing vereist een “en masse” teruglopen richting eigen goal, soms veel overbodige K-i-l-o-m-e-t-e-r-s, haha. De taak van de makkers is dan om steken op te rapen, daarvoor zijn het makkers OK, doch ik zou er persoonlijk niet ALTIJD op rekenen.

Het loopvermogen van Bren oppe flank tijdens de match was applausibel op Fibl. De tweede helft stonden we langs de zijlijn aan zijne flank waardoor de kans op een valling (lichte verkoudheid) voor ons niet ondenkbeeldig is: zoef naar voor, zoef naar achter. Kilometer man, nodig op een flank.

Het werd 1-1 nadat de kans op 0-2 werd gemist. Oog in oog met de goalie ontspon zich de optie om de bal aan de eerste paal binnen te duwen. Een 101% frisse MK legt die bal altijd in het mandje, maar vandaag las de goalie de voetintentie van de aanvaller perfect en veegde de bal met een voetreflex in corner…

Tijdens de afgelopen match was er geen tijd aan de bal om een tas koffie te drinken en effe een mop te tappen, Fibl zat er kort op. (Hetgeen we algemeen meer en meer ondervinden tegen actuele tegenstanders) Wie taffelde was gezien. Andersom ook: een kleine aarzeling tussen laatste man en keeper zorgde voor de 0-1. De opportunist van dienst: Robin Stroobants!
22.01.2022 gaat de voetbalgeschiedenis in als “goals uit onmogelijke hoek” datum. De afwezigen hadden ongelijk. Wat we deze namiddag zagen op een voetbalveld is uiterst zeldzaam. Als het al ooit is vertoont? Dat een bal vanop minder dan 1 meter van de achterlijn, vanop 5 meter langs de goal naar de verste paal wordt binnen geduwd is sowieso niet alledaags. Echter Robin deed dat in Ham 2 keer op een kwartiertje… 2x zelfde onmogelijke hoek (theoretisch uiteraard niet onmogelijk, want er is een mogelijke lijn), 2x dergelijke goal in 1 match! Nooit meegemaakt.

Jammer dat er geen toeschouwers langs de zijlijn mochten postvatten waardoor enkel rechtmatige clubfunctionarissen dit kunnen getuigen.

Lenz

VITESSE 2022

Post Corona verloor GB een match in Laren met 8-1. Nooit meegemaakt. Altijd hoge scores gewoon in ons voordeel sedert half jaren 90 met Rob en Witte in de voorlinie, samen met Lange, Baar en Luc vanuit linie 2 of zelfs 3. We komen die match 0-1 voor en een strafschop op 0-2 werd niet gegeven. Na de 8-1 verliesmatch zat ik met Robin langs het veld op een bank terwijl eenieder kantienen of douchen opzocht en betrof de tendens vooral zwijgen. De kracht van stilte weet je wel! De weinige woorden van mij waren “Robin, effe laten bezinken”. En we hebben daar nog 00:10:08 tijd gezeten zonder iets te zeggen. (Het ganse gebeuren van het zwijgen werd in boekvorm uitgebracht bij uitgeverij De Bezige Bij en kost 0 Euro)

Recent tegen de Gul was het plan vooraf dat MK samen met Robin voorin zou spelen en dat RB achterin wat snelheid zou opvangen. Berekend tactisch risico door T1 Steven, daar we weten dat een show gehalte achterin nefast kan zijn. Aan den aftrap was Robin onverwacht afwezig. Oei plan? Jaa, den prutser, hé Vis? Bij de aanvang van de match stond RB voorin en Stevie op de back. We komen 1-0 achter, we werden achterin vlot gepakt ondanks DC (geen verwijt), maar we zien Robin afkomen: vandaar dat we langs de lijn roepen wissel! (Defence yes, ma ge hebt wapens nodig voorin) Eerste baltoets mijnheer Robin: twijfel in defensie Gul en 1-1. En dan ineens, Maurice, ge had dat moeten zien: een mislukt sjot vanop links dat strak voor de goal doorkomt en waarop Robin met een detante om U tegen te zeggen de bal overhoeks met de kop binnen weet te deponeren. Jaa, de ex schepen van sport in Heusden-Zolder had op die moment geen dikke nek (ge weet hoe kwade tongen spreken), maar vooral een lange nek. Ex nationale spelers Corver en Belien hoor je dan vanop 30 meter denken: “da kan niemand bij GB, behalve Stro…” Enfin, ze kakten just nie in hun broek van ’t verschieten? Meer zelfs, had Samyn (toch wel een topkeeper in de kempen op n° 2 na Frederix) tussen de doelpalen gestaan: goal.
Men beseft dan bij de tegenpartij: GB heeft wapens die wij niet hebben? En das FOUT! (nooit onder de indruk zijn van een gebeuren). Tuurlijk gaan wij GB liever rusten met een voorsprong. DC en RB vingen achterin tijdens time 2 alles op en vooral Nico samen met MK voorin konden de zaak bestendigen en vervolledigen. Alweer een overwinning van GB tegen dinges…

Ook leuk dit najaar was de overwinning in Stal tijdens een frisse vrijdagavond match. Dit na meer dan een maand vooraf wat jennen door ex GB spelers wiens zonen in Stal actief zijn, ge kent dat… De veteranen van Stal hebben een stevig ploegske en dan teken je vooraf niks, ma je zou willen tekenen voor een gelijkspel, haha. Terecht zo bleek na 10 minuten: langs alle kanten overvleugeld blijf je in de dug-out hopen op een zolang mogelijke 0-0. Wie weet op de counter wat mogelijk is? Die counter is een wapen waar GB nooit of zelden gebruik van maakt, doch in Stal ging het niet anders. En ja, zeker om de counter te spelen heb je in eigen rang een goalie nodig hé. En een centrale verdediger achterin die het spel geen seconde uit het oog mag verliezen met interceptie mogelijkheden. Nonchalance is uit den boze. Enfin, qua GB moet het dan allemaal 101% meezitten. (100% doen we zelf, ma just die 1% weet je wel…) Ineens doen we 150%! Nie van meezitten, ma van knappe counter met strakke kopgoal van Bren! Vanop linkshalf pijlsnel diagonaal aan de eerste paal opgedoken waarop een voorzet vanop rechts snoeihard werd binnengekopt. Gezien de spanning van het moment een top 3 GB goal allertijden! Een weinig later: loopactie vanop links naar de tweede bal: voet tegen een bal vanop rechts en binnen 0-2. Bren! Nu moet je wel weten geachte lezer, we kwamen in Stal tot 2x toe 3 goals voor en hebben moeten strijden om met 1 goal te winnen. Soit, prijzen aan de meet zeker?
Ik zei het al honderdduizend keer: de PSCYCHOLOGISCHE OORLOGSVOERING van een team wordt gewonnen op DE FLANKEN “gij in mijne rug of ik in de uwe?”. Het geklets centraal is bijzaak, genre “goe gefloten arbiter, menneke wacht tot sebiet, sorry, enz”. Nieje, gaas nondedju. Ik verklaar me nader. Marathon man Benji speelde ooit in de nazomer van zijn rijke voetbalcarrière bij GB een match (effe kwijt, dacht tegen de Gul) op de rechterflank. Drie keer hebben ze gewisseld om Benji te kunnen volgen, haha. (men had taktisch Benjamin centraal verwacht)

En dan kwam er dit najaar de kers op de taart. Match in Laren. Eenieder wist dat we ooit (lees recent) met 8-1 ginds de boot ingingen (en we hadden er toen makkelijk nog 5 stuks meer kunnen binnen krijgen). Erop terugkijkend effe diep naar beneden kijken en schamen. Qua herkansing hop het veld op en winnen aub. Dame fortuna staat die match aan onze kant en de score verloopt vlot en verdiend in ons voordeel: 1-7. Na de match handje klets, waarbij Lenz uiteraard tevreden, ma toch “goalke te weinig” repliceerde. Happel? Mogelijks, haha. Na de match werd het wel leuk: zonder het te weten hadden we Laren van de tiende opeenvolgende overwinning met bijbehorend mosselfestijn onthouden…

Knap GB dees daag. Winnen op Laren met hoge score, winnen in Stal en 2x winnen tegen sterk Geneiken. OK weeralis gewonnen tegen de Gul is bijzaak, doch blijft leuk. Ik begrijp dat men zich op de tennis in Koersel er wat druk over maakt, maar ik mag toch hopen dat men ginds weet dat voetbal wordt beoefend zonder balletje klets via een raket met apen geluiden van oes, whang en aas?
En… nie verloren van Ubbersel. Niet gewonnen ook. En eerlijk? Als in de laatste duels één ploeg moest winnen dan was het nie GB…

Doch aan allen, weet winnen is slechts lenen.

Ergens jaren 90 kwam ik bij GB terecht langs de zijlijn waar er toen meer verloren werd dan gewonnen. Mits toevalligheden verliep het sindsdien in steigende lijn en verloren we tot op vandaag praktisch geen match. Ik denk dat we sedertdien ca 86,4% van de matchen wonnen… (koop het boek, uitgave Bezige Bij “Winnen zonder omkoping”, haha). De architect van het “dream team” was kleinzoon GB en spits Witte. Toen later Witte wegens omstandigheden enkele jaren de GB niet kon vervoegen nam Sé met brio het roer over. Sé was ook direct gewonnen voor het verhaal Lange en Baar centraal! Toenmalige voetbalkenners binnen en rond de ploeg meenden Baar het best oppe flank, want wat te doen met Luc? Men heeft achteraf gelukkig Luc in een centrale driehoek gezet samen met Baar en Lange: punt naar achter, enfin ge kent dieje theoretische zever, in de praktijk technisch sterk volk rond de bal met loopvermogen…

Een kar trekker binnen de GB groep was zeker ook goalkeeper Fred. (Fred was ook barkeeper, haha). Nog voor er sprake was van GSM en GPS fikste Fred een match tegen de reserven van Hedera-Millen (toenmalig fusie ploegske in nationale reeks met 2 reserven elftallen, later opgegaan in SK Tongeren) Alle matchen waren afgelast wegens onbespeelbare velden en via Fred togen we derwaarts in een wintermaand naar de kleigronden. Eén van de top drie matchen GB allertijden vond toen plaats. We wonnen ginds tegen een verbouwereerde tegenstander die er alles aan deed om niet te verliezen. EB, alias CMD speelde in Millen effenaf een topmatch (waarbij ge langs de zijlijn de handen tegen het hoofd drukkend met tranen van geluk in de ogen denkt: wat is dees). Rob H. bewees dat ie ook in belangrijke matchen het verschil kon maken en bleef continu de tegenpartij tarten. Rob is mijn ogen de Polle. De Polle zulde zeggen? Awel, Pol Van Himst. Cravatje langs de zijlijn en op de plein gene Lukaku, maar beregoed voorin. Tijdens deze match moest noodgedwongen Luc postvatten (4-4-2) op de voorstopper. Luc kon fysiek goed inschuiven, was sterk aan de bal, had ne laatste pass, kon koppen en kon schieten: een kwel voor de getrainde organisatie van de tegenstander. Discussie: voor wie is die man, haha. De voetballende voorstopper GB was geen uitvinding, maar een ontdekking!

Tuurlijk later Bart en Benjamin centraal! Die gasten hadden nen band: ze wisten van mekaar wat den andere niet kon…

Lenz

COMMOTIE?

Altijd leuk om wat matchen voor de wedstrijd op te blazen. Brengt leven in de brouwerij voor en na. Om enkele waanbeelden aan den toog te weerleggen zijn er statistieken van “officiële” matchen. (voor zover betrouwbaar zoals ze werden ingevuld, haha)
Website GB (via recreatie official MD). Duels tegen De Gul van de laatste 5 jaar olv respectievelijk T1 Sé, Witte en Schuyten. (Slechts 3 trainers op 5 jaar: voorbeeld voor Genk)

23.04.2016 GB – gul 1-0
17.12.2016 gul – GB 2-5
10.06.2017 GB – gul 5-1
23.12.2017 gul – GB 2-3
24.03.2018 GB – gul 6-3
27.04.2019 gul – GB 1-3
15.02.2020 GUL – gb 4-1
11.12.2021 gul – GB 1-4

Op 8 matchen tijdens de laatste 5 jaar (inclusief Corona pauzes) tellen we 7 overwinningen GB en 1 knappe zege van de Gul. 28 goals voor GB en 14 goals (oftewel 50%) voor de Gul. (Aanvullend op deze gegevens eindigde ergens tussendoor een oefenmatchke op 1-1)

Lenz

DE LAATSTE
Gezien het huidige sluitingsuur op café evolueerde “de voorlaatste” naar effectief “de laatste”. Ondanks de kille temperaturen van de laatste dagen hadden de afwezige toeschouwers vandaag ongelijk. Immers, de laatste tijd poogt GB leuke voetbal op de mat te leggen.
Een ietwat terughoudende tegenstander bewerkstelligde onze laatste man “in een zetel” vandaag voor ca 60% van de match.
Op ’t laatst bleek dat Fibl wel degelijk goe kon sjotten.

We hebben de nul kunnen houden vandaag en de verwachtingen om geen tegengoal te krijgen in een aantal matchen tijdens het verder verloop van ’t seizoen nemen toe. OK we komen 0-2 voor via leuke goals, maar als de 1-2 valt kan een match kantelen: zou niet de eerste keer zijn.
Missen van kansen, interventies van Tom en een paal die in de weg stond resulteerde in 0 goals voor Fibl na eindsignaal.
GB bracht fris voetbal (’t was ook koud genoeg) en de neutrale toeschouwer had de indruk dat elke pion bij GB op zijn beste positie opereerde. (Bren schudt met zijn hoofd als hij dit leest, haha).

Nu volgt een rare redenering, en waarschijnlijk niet m’n laatste (haha): een ploegspeler oppe flank die voorin zich in de debatten mengt durft al is gemakshalve wat later terugzakken, maar een full back met een tegenwoordigheid van geest die lekker voorin inschuift weet dat ie snel terug moet. Weliswaar vereist dit de fysiek van een afstandsloper. (hoewel, ’t is max 100 meter, haha)

Na vorige week TL was het vandaag extra leuk dat VDB (collega omgetoverde goalie naar veldspeler) de 0-1 prikte. Leuke goal! Waarom makkelijk maken als moeilijk ook kan. Geachte lezer kom is wat dichter want we gaan effe fluisteren: op ne gegeven moment, ssst, komt dieje bal in de buurt van Nick… goal open, met links binnen duwen, psst echtwaar, dat was de beste optie, ssst, zeg het tegen niemand, schakelt die 2 man uit om zijn rechter te positioneren… Bam Goal! Applaus op de tribune.
Onze beste spits allertijden, na MK, Robin stond op het wedstrijdblad voor de tweede helft en maakte de opmerking in time 1: “hebt tegenwoordig meer aan uw keepers dan aan uw spitsen”. Tijdens de tweede helft vertrok Robin met de bal aan de voet in het middenveld en rolde een heel deel spelers op. Ik hoorde een opmerking van de supporters van de tegenpartij “die blijft gaan hé”. De efficiëntie van de laatste baltoets bleef vandaag na die actie echter uit.

In het hoofdstuk “keepers en scoren als veldspeler” nog een leuke annekdote. In de glorietijd van GB was Sé speler trainer en positioneerde ie ooit Steven Frederix (gastspeler en toenmalige topgoalie in nationale reeks) als voorstopper. De logica zelve daar een keeper optimaal in de as kan presteren via spelherkenning als zodanig.
Op het veld van Moderne vertrekt Steven met de bal aan de voet, voor de middenlijn, op zoek naar een vrije medemaat. Niet meteen gevonden schakelde hij één voor één een reeks tegenstanders uit. Ineens in de baklijn nog langs iemand door en scoren…. Makkie top 3 knapste GB goals allertijden.

Knappe goals krijgen een extra dimensie via de spankracht tijdens de match. Nogmaals in Stal tijdens een avondmatch recent, stuurde GB centraal Nico de laan in op rechts. Excellent positie spurten positioneerde Bren vanop links aan de eerste paal rechts en MK aan de tweede paal links via diagonaal kruisen… Nico trok een strakke center en Bren kopte snoeihard de bal binnen aan de eerste paal. Ja, ik val in herhaling over deze goal, en dat zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn, haha. Subjectief is mijn nr.1 topgoal GB allertijden deze van Vanoppen. Spankracht ten top tijdens één van de legendarische duels tussen GB en de Gul in de winter… Ieder met zijn eigen ploeg zonder versterking. Nu niet meteen om te stellen dat we bulkte van het talent, maar de spelers toen op het veld betroffen “eigen volk” met capaciteiten. Circa 60 toeschouwers langs de zijlijn met gespannen zenuwen voor degenen die echt niet wilde verliezen en een aantal nieuwsgierigen no stressers. Stand is 0-0. Duels winnen was van levensbelang. Den tweede bal was eens voor hun, dan is voor GB. Enfin geen lijn in te trekken. Op een bepaald moment recupereert GB de bal centraal en schakelt snel om. Sé duikt op rechts de ruimte in en krijgt de bal zuiver in de linie waarop hij voortrekt naar de tweede paal. Stijn pegelt vervolgens de bal met links in de vlucht onhoudbaar onder de lat. A la van Basten (Vanbatsen volgens Goethals, haha). Het moment uiteraard kleurt veel. De spankracht, de stevige duels, die balverovering, die pas, die center en die goal… Echt TOP!

Recreatie voetbal . Vorige week stelde Witte tijdens een flashback “ik kan zo 20 ploegen opnoemen die gestopt zijn”. Waarop ik hem aankijk. “Vraag me nu niet om ze alle 20 op te noemen” repliceerde Witte m’n blik. Ik telde “1…” En we begonnen eraan. We zijn, dames en heren, gestopt met tellen op ca 30 ploegen die niet meer actief zijn….

GB sedert 1967. We blijven graag het meer winnen dan verliezen ambiëren. Door streven hoger op, haha. Qua stoppen als team in recreatievoetbal: graag als laatste!

lenz

JAAR EN DAG

Al decennia lang verkondigen we, doelend op een “afrekeningslogica” in de voetballerij, dat een eerste round-up van een ploeg en klassement pas kan gemaakt worden rond Allerheiligen. De tweede beoordeling volgt rond Kerstmis en een serieuze indicatie is pas in februari waarneembar. Vanaf die tweede maand van ‘t jaar tellen de punten eigenlijk dubbel gedurende ca 6 weken. In februari werden al vele competities beslist richting eindafrekening. (open deur) Just uit, of nog net in, de winter, ge kent dat: waarneembare effecten van de zonnewende… Pasen brengt duidelijkheid, doch soms ook voldoende spanning om het leuk te houden. Een verrijzenis voor een ploeg achterin met 10 punten achterstand op de voorlaatste is er helaas nooit bij. Ook al gaat men te voet vanuit bv. Koersel naar Lourdes met een omweg via Scherpenheuvel en Kopenhagen (keubenhav).

Aujourd’hui menen voetbal experts in augustus en begin september al het één en ander te weten richting mei (of was het 1 april?), tja met experten kunnen simpele kenners zich niet meten, haha.

Ploegske GB nam geen al te beste start dit seizoen. Na voorafgaande nederlagen en enkele draws konden we aanknopen met onze eigen oude glorie via enkele belangrijke overwinningen. (nvdr “we” als we winnen en “ze” als ze niet winnen, haha). Vandaag op 30 oktober staan we terug tussen de mensen! Leuk waren de matchen tegen rood-zwart: Ubbersel en Stal. Ubbersel kwam verdiend op voorsprong en wist op het laatst als sterkste ploeg de zege uit handen te geven door iets te expliciet op de lauweren te rusten. Stal Sport was vanaf minuut 1 de betere ploeg en dan kan je als toeschouwer enkel hopen: zo lang mogelijk de 0 en we zien wel. Stef speelde een grote rol in die 0. Uiteraard hij niet alleen, maar geen krimp geven en het spel lezen is in dergelijke situaties toch eerder een voordeel achterin: just nog die stevige voet ertussen, weet je wel.

Het terugdringen door de tegenstander en het verplicht disciplinair groeperen als team schept kansen aan mannen met fysiek, waarvan we al jaaren weten dat ze tegen een bal kunnen trappen, maar die via een overdreven vrijheid (te veel luxe) in het verleden al te vaak, naar mijn goesting haha, onkunde aan de dag legden.

Onder druk presteren is het kenmerk van de allergrootsten en bij een leuke counter ontspon zich de volgende fase. Na balrecuperatie centraal (oh zo belangrijk!) schoof onze linkshalf Brendan al diagonaal op naar voor, een goeie opener vanuit het centrum gaf Nico op rechts een vrije straat, ondertussen was de loopactie van Bren richting eerste paal ingezet en koos spits MK (kent uiteraard het spelletje door en door) in een loopbeweging voor de tweede paal. Verdediging bikke uit verband. De strakke center van Nico bereikte de eerste paal (net binnen de 5,5 –kleine baklijn voor de leek-) en Brendan kopte snoeihard binnen! 0-1 Ja, de keeper moest positie kiezen en had ook oog voor MK uiteraard aan de tweede paal. Tuurlijk van de moment dat de bal aan de eerste paal komt en Bren klasrijk een kopbal lanceert (combinatie loopsnelheid en vitesse van de voorzet) kon de keeper enkel bewegen richting bal, ingrijpen was onmogelijk. Vervolgens vierde de scoorder een goal zoals we het graag zien: geen carnavalstoet richting cornervlag met uitvoerige dansbewegingen en ontbloot bovenlijf, maar teruglopend naar het aftrapgebied met een gebald vuistje via een geplooide arm zijdelings ter hoogte van de onderste ribben met mimiek “Yes!”.

Vermeldenswaardig betreft het feit dat de man van het topverslag achteraf, Raf B., langs de dug-out stond. (Raf maakt deel uit van onze talentvolle schrijvers lichting op deze webpagina. Zonder afbreuk te doen aan anderen zijn we momenteel apetrots op Marnick, press section “voorbeschouwing” en Raf, press section “matchverslag”) Bon, na de kopgoal van Brendan kijk ik naar Raf en hij kijkt naar mij met de legendarische woorden: “Bren zo? Wa heeft die gegeten vandaag?”, haha.

We zagen op dat moment in Stal een voetbaltheorie in uitvoering uit het grote boek! Strak uitgespeelde counter met weinig tussenstationnekes. Slag op slinger, met tikje meer tussenstationnen kopte Bren opnieuw ijzersterk goedgericht naar de eerste paal, maar er zat nog iets tussen… Nog wat later dook Brendan op aan de tweede paal om een bal die daar terecht kwam via binnenkant rechts strak en droog binnen te duwen: 0-2. Oogcontact Raf (we zijn beiden supporter Bren): “ja, jazeker, jajaa”. “BAL BREN!”
Stal Sport kreeg effe een tikje, doch bleef de betere in het spel.

Als GB in groep effe centraal druk zette op de bal konden we/ze hun pijn doen. Mes dat kan snijden aan twee kanten uiteraard: oftewel verover je de bal, ofwel schakel je via druk naar voor zonder balverovering jezelf voor 80% uit en kan je na die uitschakeling centraal in groep enkel met de neus in de vingers staan te peuteren terwijl alles achter je open ligt. Jawel, zo snel speelde Stal. Spannend tot de laatste minuut! In de dug-out ijsbeerden de vervangen spelers, niet van de koude. Marnick in alle spanning “da kan toch nie dat we hier nog gelijkspelen”, waarop ik repliceerde “als we al niet verliezen…”, haha. Jazeker, we zagen tot 2x toe een voorsprong van 3 goals slinken op 1 match (0-3 en 1-4). Op ’t laatst hadden we 1 goal over… “Drie seconden geluk is soms belangrijker dan x-minuten goed voetbal”, dixit Rik Desaedeleer.

Maar in Stal, tegen Ubbersel, ODT, recent Hulst en nog een aantal matchen was keeper Tom de grote mijnheer en voorkwam een fiks aantal tegen doelpunten. Topgoalie! Normaliter Tom schrijf ik over een doelman “een stevig sluitstuk achter een hechte defensie”, maar dat van die hechte defensie? Haha.
Nogmaals, verdedigen doe je met gans een team! Zeer zeker als de technische staf verkiest om achterin “modern voetbal” te spelen. Geen verwijt aan de technische staf: keuzes hebben nu eenmaal zowel voordelen als nadelen! Ssst, effe close, vertel het aub niet verder, we hebben Tom voorgedragen aan de internationale bevoegde instanties als “Sportman van het jaar”. Hierop kregen we het volgende antwoord: “gezien de huidige tendens waarbij het cumuleren van titels en functies resoluut een blokkade kent, is Tom helaas niet weerhouden voor deze nominatie”. Bleek dat Tom ook in de running is voor “Man van het jaar”. Het argument dienaangaande 2021 betreft volgens ‘t schijnt “groot zijn in een kleine gemeenschap”, daar men tijdens de coronaperiode wereldwijd vele leiders kent die “klein zijn in een grote gemeenschap”. We wachten effe af. Bescheiden blijven is het devies. Gewoon met geplooide arm en een gebalde vuist zijdelings ter hoogte van de onderste ribben is een leuk zegegebaar. Immers, wie op een voetbalveld langs zijn schoenen loopt… heeft zijn veters niet goed gebonden, haha.

Soit, onze doelwachter voorkwam recent nederlagen, punt. Applaus! Maar ook meerdere anderen sleepten punten uit de brand. Denk aan de magistrale trap van Nick in Tessenderlo! En vergeet niet onze ouderdomsdeken Kris C. die, nadat we achter stonden tegen de betere ploeg Ubbersel, de tegenwoordigheid van geest had “we staan maar 1 goal achter” en mee de debatten centraal kwam voeren en net die ene bal voor de voeten kreeg waarbij ie een magistrale pass verstuurde, over de grond door het centrum, a la Franz Beckenbauer (Bernd Schuster, Benjamin Thijs, Wilfried Van Moer, Luc Liesenborgs, en andere absolute toppers) waarbij Joris, via een opduiken in de grote carré de lijn van de bal volgend, adequaat Erwin Vandenbergh de gelijkmaker tegen de netten duwde…

Recent, match tegen Hulst, hadden we langs de zijlijn iets van “vandaag is het niet onze dag”. Ergens zat er wel een voet tussen bij de tegenstander of raakte de keeper de bal nog net waarna ie op de lat ketste, of troffen we de paal na een strak schot, enz. Verdiende overwinning GB weliswaar. Ik had persoonlijk effe de indruk “Hulst, ga anders alle 11 in de 16 bivakeren?”. Oeh, alle volk achter de bal na hun voorsprong… En dan toch nog via een afgedwongen scrimmage de GB zege over de streep… Waarna nog een extra goal volgde waardoor de argeloze lezer in de gazet op maandag met zekerheid waarneemt “weeral makkie?”. Pers divers, haha.

Hopelijk kunnen we bij Kerstmis een tweede round-up lanceren. Rare tijden of rare regering? Wat overmorgen blijkt, lijkt eergisteren.

lenz

WAAR IS DE TIJD
Het is al lang geleden dat GB een resem matchen aan mekaar koppelde zonder winst. Post Corona? Mogelijks een flauwe excuus.
Gelukkig kon een fitte MK door toedoen van ervaring en actuele voetbaltechniek het verschil maken op het veld in Tessenderlo achter de Lidl (hopla effe verpozen voor reclame). Neen, de vriendelijke lezer situeert zich niet op youtube, maar oppe site GB.

MK kent het spelletje door en door en is de fox oppe plein. Wie scoort brengt stabiliteit in een evenwichtig team. We kunnen met z’n allen zes uur achter een bal hollen, er tegen trappen als we eraan kunnen, maar eens moet die bal in de goal. Liefst via een combinatiespel waarbij meerdere teamgenoten zijn betrokken. Lukt dit niet, mag het individueel. Een individualiteit is geen prioriteit, daar voetbal voor zover ik weet een ploegsport betreft. We zagen mooie combinaties, tja een spits moet ook een bal “krijgen”, maar vooral 1 goal van MK springt in het oog: na leuke combinatie centraal voor doel de bal met een krul binnenkant kruising. Dat is pure klasse. Caubergs zat langs me op de bank en beaamde: “schoen goal” via die krul. Van het ogenblik dat oudere nog spelende voetballers langs de zijlijn zich positief uitlaten over een doelpunt zit het snor. Frekwent geweten: ja, maar dat moest zus of zo.

MK (nogmaals MK) kreeg de zware taak op de schouders om Robin te remplaceren. Robin, dames en heren, toch wel de man van de GB goals de laatste jaren. Pak die goals weg en we lopen deels voor lul. Wat een klasse. We zagen het recent nog op een match in Hal: Robin scoort 2x voorsprong, valt uit en de ploeg verliest… Geen druk/gevaar voor de goal van de opponent.
Nog een klein voorbeeld. Laatste match tegen ODT. Pak volk langs de plein. De ouderen hadden uit de zon onder het platen barakske postgevat. Van het ogenblik dat Robin aan de bal kwam schoven de toeschouwers een meter naar voor om beter te zien: er stond iets te gebeuren. Er gebeurde vervolgens veelal niks, ma toch!

Ikzelf beweerde en blijf beweren dat de best geplaatste medemaat in de baklijn de bal dient te krijgen om de scoringskans te verhogen naar een limiet toe van 100%. Jaren geleden kreeg ik van Robin al de opmerking, “ja maar ze doen er niks mee”. In een recente match gaf ie niet egoïstisch het pasje wel en werd de kans, euh verkwanseld is zacht uitgedrukt, hoe gaan we dat noemen mannen? Haha. Missen is menselijk en ja de beste missen…

Robin en MK voorin samen met Bossie: moet kunnen. Als ge met drie vanachter durft spelen heb je pionnen over waardoor je met drie voorin kan spelen. Dit enkel onder voorwaarde dat de drie spitsen het weekend exclusief voor GB spelen. Van Robin weet ik het zeker… Belangrijk dan is ook dat de drie spitsen niet in hun neus staan te peuteren als de bal 20-30-40 meter in hun rug wenst getrapt te worden.
Evenwel, er zijn geen goden bij GB. Tenzij we het allemaal zijn. Neem nu Geus. Nog nie echt een supermatch gespeeld, ma hij blijft een zeer waardevolle entiteit! Kris zal nie rap de kaas van zijne boterham laten eten (mijne bal) en als het in duel kletst, ja dan kletst het. Meerdere toeschouwers hebben zeer genoten van zijn actuele matchen. Af en toe een mini frigobox nodig om 3 seconden over zijne kop te trekken, ma voor de rest een pilaar van het team. En… scoren met de kop!

Zeer vermeldenswaardig bij de seizoenstart GB is ook de actie van spelersmakelaar Stef: welkom Nico. Jawel geachte lezer, na Lenaerts hebben we een nieuwe Nico! Op het veld van Bos gaf ie effectief zijn visitekaartje af. Na het incasseren van de 3-1 (match gedaan) trapte hij bij het aftrappen vanop de middenstip gewoon de bal in doel: 3-2! En ja, dan hoor je meteen ergens thuis in de GB galerij van de allergrootsten: Benjamin en Bait. Bleek effe later dat Nick met een afstandsschot van buiten de 16 de 3-3 wist uit de brand te slepen. (Strak schot a la bekwame voetballer. OK de keeper ging nie vrijuit, ma nie geschoten is altijd mis!)
Stef is ook zo een clubspeler om trots op te zijn en als ie straks bij thuismatchen nog is afwisselend gaat fluiten, zoals afgesproken aan de kaarttafel, aheum, wordt ie regelrecht een clubicoon.
Noodzakelijk is wel dat Stef dan een fatsoenlijk fluitje ter beschikking krijgt. (ik kocht er ooit 2 voor Baar in de Vatana, maar waar zijn die gebleven? Voor de nieuwe lezers: aan de kassa vroeg toen een over enthousiaste medewerkster “zijn ze OK?”, vervolgens ben ik dan in een paskotteke er driemaal gaan op blazen, ah ja, ge gaat dat aan de kassa niet doen hé –ouw mop-)

Belangrijk in deze is dat fluiteniers bij de hobbyisten tijdens recreatief voetbal goed de tijd in het oog houden: ca 35 minuten. Het hoeft geen Rolex te zijn en 1 uurwerk is voldoende.

lenz

21 augustus nadert. GB neemt o.l.v. een jongere generatie vol de honneurs waar. Vooral de spelers zijn belangrijk. Een brede kern van hier tot in Tokio is niet voldoende. Aanwezigheid van minstens 13 spelers per match is noodzakelijk.
Met uitbreiding van het zelfregulerend elftal tussen de kalklijnen tijdens de match: de zelfregulerende groep. Ideaal als iemand een uitstap met het gezin automatisch uitstelt als ie weet dat er binnen de groep anderen “uitzonderlijk” belangrijkere afspraken hebben na te komen…
Een goeie organisatie verplicht niemand om te komen, maar zorgt ervoor dat eenieders betrokkenheid dusdanig is dat steevast 13 spelers ter beschikking staan, ongeacht mails, apps, en dergelijke frivoliteiten meer die qua organisatie eerder een achteruitgang betreffen terwijl een sterke organisatie het uitgangspunt betreft.
Engagement is het sleutelwoord!
Een zelfregulerende groep heeft langs het veld, in de kleedkamer en kantine, opportuniteiten te over om dit voor mekaar te krijgen. Tuurlijk zijn er gidsen nodig binnen de groep om alles te resumeren en te coördineren. Enfin, managers met de kwaliteiten van SS, MV, SB, MK, enz.

Sé is de ongekroonde topmanager van team GB gedurende losweg 15+ jaar. Hijzelf zette een stapje opzij om met een kleiner balletje te schitteren, maar ik mis hem nog elke voetbalweek. Michel nam het over van Sé en hij deed het op zijn manier. Nie slecht hoor! Tactisch tikje sterker dan Sé, maar qua People management was Sé dan weer de betere. Enfin anders. En je weet: anders is niet per definitie beter, maar ook niet meteen slechter. Het engagement van beiden was/is enorm.

Meer goals maken dan de tegenstander betreft een volkszegswijze. Niks tegenin te brengen. Evenwel om als groep te scoren is het altijd en overal zeer belangrijk om de best geplaatste pion op het veld hieromtrent aan te spelen. Daar is gene weg langs! Slechts als je 98,3% zeker bent da je scoort mag je het zelf doen. Immers, wie mist vreet de bonen, haha. Ploegsport.

Achterin niks weggeven is nog een leuke stelling. Dit hangt af van de kwaliteiten achterin, maar ook van het middenveld dat qua aanvoer ook tegenvoer moet aankunnen… En de goalie die de verdediging stuurt.

Sta me toe om stil te staan met het (GB) verlies door het heengaan van Freddy Put. Tochwel de betere keeper bij Heusden SK ooit actief en later bij GB. In eerste instantie gaan de gedachten uit naar zijn familie en intieme vrienden. 64. Een drama. Daar zijn geen woorden voor.

Wat ik qua voetbal langs de lijn van hem leerde, sommige keepers doen het, anderen niet, was bij een vrije trap van de tegenstander vanop 20-25 meter: het geroep van Fred “uit die baklijn!”… Fred kon uitkomen en was daarenboven een goeie lijnkeeper. En een top gast qua team engagement.
Van harte bedankt Fred om gedurende jaren de kar te trekken in de organisatie van GB en om als stevig sluitstuk bij het GB team te acteren tijdens vele matchen tussen de doelpalen.

De verdediging sturen, Leeten, is dienaangaande geen uitdaging maar een blijvend actueel gegeven.

Apetrots mogen we als GB groep wereldkundig maken dat Steven Schuyten de huidige taak van ploegmanager op zich neemt. Succes Steven!

Nog één keer Tijl Uilenspiegel. Tijl verdiende eens zijn boterham om mee een kasteel met valbrug te helpen verdedigen. Hij slaagde erin om al eerste naar binnen te lopen bij alarm (ophalen valbrug) en als laatste naar buiten te lopen tijdens de tegenaanval… GB invers, haha.

Lenz

Met cijfers kan je alles bewijzen. Elk wetenschappelijk eindresultaat is afhankelijk van input parameters… Tuurlijk wensen we eenieder op leeftijd in een home een eindgrens toe van minimum 100 jaar. Of was het 110?

Bij elk jaartal minder juicht de voorzitter van de pensioenkas, doch een directeur van een home applaudisseert uit financiële overwegingen hieromtrent eerder niet .

De grote vraag blijft: hadden de specialisten dit niet zien aankomen? Wat was er nodig om een pandemie vanaf dag 1 verder te vermijden? Ik heb de indruk dat ze het onbekwaam niet wisten en dat ze geïnteresseerd uitkeken naar een ontwikkeling en gevolg van een nieuwe pandemie, analoog een sterrenkundige die eens om de zoveel tijd een complete zonsverduistering live mag becommentariëren. Omwille van wetenschappelijke motieven: kennis die men op school nog niet wist.

Actueel verkondigd men in Limburg een top 5 cijfer van de best gevaccineerde gemeentes binnen de provincie. Dit met 2 cijfers achter de komma, (bv 22,38%). Ik garandeer u dat de nieuwslezer van dienst niet eens weet hoe je een percentage kan berekenen! Welke kwiet roep anders percentages af tot 2 cijfers na de komma? Heeft een bepaalde gemeente bv meer 65 plus inwoners dan een ander? Uiteraard trekt dit algemene percentages scheef tot en met! Tuurlijk wordt daar geen rekening mee gehouden: men blijft met een waarheidsgetrouwe blik percentages tot 2 cijfers achter de komma verkondigen als top nieuws. Ja Trump, van fake nieuws gesproken… haha.

Gelukkig zijn er nog de betrouwbare statistieken van GB. Alweer maanden (sebiet jaar) zonder nederlaag!

lenz

Het bleef duren. Vader Abraham had zeven zonen, doch voor je het weet zijn het er acht.

Club Brugge, Standard Luik, Sint-Truiden, Genk, Anderlecht en Eupen zijn sb wel van de partij, maar we missen toch vooral GB, ODT, Gul, en zelfs de amateur reeksen die toch, wie weet om welke reden, betaald worden als junior profs.
Wat stellen we vandaag vast? Dat we oa zaken missen waarover we ons voordien danig konden opwinden. (vrij in te vullen, haha). Bijvoorbeeld een verlies match. Maurice zei me ooit: “GB is niet gewoon om te verliezen, dat is een probleem”. We hebben niet meteen Rene Vandereycken nodig, waarvoor trouwens alle respect –zeer veel zelfs, ver boven het gehalte van de zogenaamde moderne voetbalkenner- met de naam Maurice, ook doelend op zijn generatie genoten, komen we heus een eindje. In eerste instantie de voetbalvelden. Die mannen speelden winter en zomer op alle velden. Modder of geen sprietje gras: ju de bal. En ga maar na, tegenwoordig op het virtuele autosalon, all terrein wagens liggen hoger in prijsklasse!

De moderne voetbalanalisten presteren het om op kosten van sponsors en betalende toeschouwers (live of via TV) allerlei leuke trips te bekomen in binnen en buitenland teneinde alle soort van gewauwel de wereld in te sturen. Statements in augustus worden in september herzien of blijvend koppig herhaald in maart, terwijl de tussenliggende maanden het tegendeel bewezen, maar aan de eindmeet justekes qua resultaat, per abuis, in de marge vallen van een voorspelling. Armand Pien is er niks tegen. Door het meepikken van graantjes links en recht en het naar de mond praten van mensen met geld verbleekt tov hun zelfs een gehaaid politicus. Het is begonnen toen hoogtepunten highlights werden, ergens midden jaren negentig…

En tuurlijk hebben ze hun favorieten. Het druipt ervan af. Zullen we de pagina’s in het Nieuwsblad (toch nationale krant, ik heb er bewust een abonnement op) is optellen qua Anderlecht en de rest? Dat mag van mij, geen probleem, maar dan moeten ze openlijk toegeven dat objectieve journalistiek ervanuit gaat het merendeel van de abonnementen te bedienen: pas dan kan de consument een juiste keuze maken?

De heren van het betaalde voetbal mogen beroepshalve blijvend hun ding doen. Niet eens slecht, maar de matchen volg ik nog amper. Als kleine gast ging je wel is kijken naar oefenmatchen in een beginfase van een seizoen van bv Beringen FC (toen 1ste klasse). Njaanee, da was het niet. Weinig sfeer, enz. Staanplaatsen werden zittend in gebruik genomen. Dit gevoel heb ik momenteel bij een topmatch in de pintjes liga (Jupiler Pro en weet ik veel). Ik heb de rol moeten lossen, maar de reporters blijven fanatiek tekeer gaan. Lachwekkend. Voetbal hangt samen met een publiek, hoe bekender de ploeg, na resultaten of andere parameters, des temeer meer toeschouwers. Ik kreeg buiten competitie ooit de kans om een ticket te kopen voor 2 benefietmatchen: Fernand Geypen in Beringen, na een volledige carrière in Beringen en van Simon Tahamata in Germinal, na een internationale carrière (oa Europese topjaren Standard Luik): nog altijd deugd van. 2 toppers in eigen stijl! Er was volk!
In een onbewaakt moment lokte Winterslag me (ook rood-zwart) en dan zag je op de gradins: Pierre Denier. Ja dat is, dat is niet Wilfried, Wilfried anders, haha, maar het nut voor een elftal is gelijkwaardig! Pierre kon leuk een man uitschakelen, soms via beweging maar vooral via passing op het juiste moment (Iron Gustav zei me ooit: voor je de bal krijgt moet je weten wat je ermee gaat doen. Voetbal met topspelers: “nie kijken naar de bal, die komt toch in je voeten, rondkijken is het devies”) . En dan was er Nilis op jonge leeftijd. Je zag meteen: die man kunnen ze hier niet houden. Wereldtop!

Winterslag is de basis van KRC Genk, ja toegegeven Waterschei was er ook bij. Wel in acht houden dat geel-zwart toen onderaan in tweede stond, derde klasse wenkte serieus, en Winterslag zich in eerste nipt (hoe anders rood-zwart) wist te redden. THOR (Tot Hier Onze Retoriek) Waterschei had eigenlijk gedaan met zingen, toch?
Los van het dubbelzinnige statement “eigen volk eerst”, (we zien logischerwijs niet anders tijdens de bubbels), mag men de eigen gouw wel leuk blijven vinden toch? Met Mario Heynen taffelde ik ooit vanuit Koersel (Mario toen Hal Sport) den teris in Beringen op terwijl de put nog volwaardig draaide. Illegaal avontuur, lang geleden. Eerder, tijdens een eerste turnles gingen we sjotten en Dielkens zei me: “da manneke kan sjotten”. Ik dacht “bwa jah”. Mario bleek nogal snel pure voetbalklasse. We groeien op, den ene woont in China, den andere in Ijsland, of nog verder oppe Buiting om niet te spreken van Bjevel of ’t Kamp. Hoe wie wat Mario verder? Geen flauw idee totdat énen Bryan Heynen het TV scherm doorkruiste en dan zie je een gezicht, een loopstijl, een zuivere baltoets en dan denk je: da zal toch nie dinges? Nieje toch nie, want dieje jonge Bryan heeft ne vlotte babbel voor de camera na de match en Mario kreeg al ne rooie kop als er vanuit de bordkant gericht een vraag werd gesteld in de klas zijner richting. Een latere navraag via de toenmalige vriendin van een speler uit het B-team van Genk verduidelijkte: roots Vrevijverstraat Koersel. Jawel, supporter Bryan Heynen. Hij voert ook frekwent uit hetgeen Jos Heyligen me ooit vertelde hoog in het vaandel te vieren: de eenvoud van voetbal. Die loepzuivere pass knal door het centrum… (Ook Jan Ceulmans beweerde ooit in Sport ’80, ja zolang is het geleden: “de schitterende goals zijn niet altijd winkelhaak schoten, maar een afwerking na een pass door het centrum”) In Nederland zien ze het ietwat anders: na een succes wordt die eenvoudige pass meestal in overtreffende trap tot kunst verheven, vaak gedreven door chauvinisme. Laat ons die eenvoud in eigen gouw gewoon blijven lauweren als klasse!

Het eigenaardige aan voetbal blijft dat soms klasbakken een bal op 4 meter niet kunnen geven tijdens een algemene downforce binnen een duur van de wedstrijd. Hoe subtieler in uitvoering, hoe gevoeliger om standvastig te blijven presteren, vooral als het team niet draait? En het kan soms vierkant draaien, iedereen weet dat. Makkelijk praten langs de zijlijn uiteraard, maar het blijft zaak om een bestaand talent te benutten in één enkele fase, wat je gisteren kon kan je vandaag immers ook -zo snel verouder je niet-, en tijdens de match vooral niet bezig te zijn met den uitleg aan de heren na de wedstrijd. Zeker niet speculeren op de gazet commentaar van ’s anderendaags. Dit pikken ze goed op in Nederland: “ach kranten, vandaag worden ze gelezen, morgen wordt er paling in verpakt”. Media is bijzaak. Het zijn twee handen die mekaar witwassen, evenwel de sportjournalisten leven op kap van de voetbal en niet andersom, laat daar geen twijfel over bestaan. Zonder het huidige perscircuit gaat er nog altijd op de tribune volk naar de voetbal zien, misschien zelfs meer, en het spel is internationaal blijvend via “sociale” media live.

Om terug te komen oppe GB. Ja, ik mis jullie allemaal, van kleine Vos D. tot grote Jos C.&V. Ik trek momenteel redelijk mijne plan. Bij momenten wat druk via internationale projecten, vergaderingen met ministers enz., enfin ge kent dat. Hahaha. Momenteel gewoon full time aan ‘t werk. ’t Is OK. Los daarvan kan ik me ten allen tijde maanden goed afzonderen om bv muzikaal een album (zoals dat heet) voor te bereiden of ik kan in alle stilte in een Chalet (voorkeur Ardennen en niet de Vlaamsche kust) maanden vertoeven met potlood en papier to write, met vooral een gom als attribuut. Ik polste dezer dagen al is regelmatig langdurig gehuwde koppels om te checken of ze mekaar niet de kop hadden ingeklopt, waarbij bleek: we gaan vooral verder. Covid 19 heeft zo zijn een invalshoek hé…

Na vier matchen op rij te winnen tegen De Gul verloren we als GB abusievelijk de laatste match. En tot groot jolijt van de vrienden van De Gul: de laatste match blijft altijd hangen. (alle vreugde toegewenst aan De Gul en aanverwanten trouwens) Echter als ik het petje van statisticus op zet zie ik 1 op 5. Voor De Gul is dat absoluut te weinig en voor GB was 5 – 0 een doel. We haalde het niet, 4-2 is straks geen schande, maar 6 – 1 is de target. En daar hebben we iedereen voor nodig!

Lenz

Wie graag over het echte voetbal schrijft blijft dezer dagen op z’n honger zitten. Jawel, er is een alternatief. Met surrogaat eerste klasse voetbal in lege stadions tracht men ons blij te maken met een dode mus. Internationaal wordt het helemaal huilen met de pet op als een bouw voor 80.000 toeschouwers een leeg decor betreft. De commerce continueert. Niet eens een belangrijke bedrijfstak als je het mij vraagt. Een overdreven opgeblazen spelvorm die op het punt staat te springen moet troost brengen in bange dagen.

En bang, dat zijn we. Waarheen is de fierheid van het spel gevaren wanneer je frequent op beelden moet vaststellen dat “elitairen” maar één voet hebben? Intussen reikt de medische kennis alsmaar verder, hoewel ook deze tak van de maatschappij recent gehandicapt bleek, waardoor het kopspel in vraag wordt gesteld. Niet eens onterecht, doch als we deze balbehandeling gaan afschaffen, en dat zit eraan te komen, gaan weliswaar vele spelers wreed content zijn, maar anderen niet…

Voor ge het weet worden de gegevens van uw automatisch privé toilet doorgegeven aan de ziekte verzekering waardoor een tarief na analyse “logisch” wordt berekend. (technisch mogelijk)

Verandering van spijs doet eten. We gaan zien. Ik heb al een idee omtrent “nieuwe corners”, haha.

Bwah, euh, de goal 1 meter 44 hoog zal wel genoeg zijn zeker?

Jazeker, drop maar lange ballen, immers tegenstander mag niet wegkoppen! Discussie na de match: “allez ik zei het nog, breng die bal op kniehoogte”. Rode kaart zowel voor handsbal als kopbal volgt. Die juiste kopcenter (was) is toch zo belangrijk? We zien op Steenveld Sé op een klein veld nog meer en meer achteruit gaan om perfect een corner te trappen totdat ie om te trappen in de beek geraakte… Das echte voetbal. Rest is kwatch.

Zonder vandaag een spelersparade allertijden te willen opstarten is Sé naar mijn voetbalkennis een ondergewaardeerde sjotter GB die we efkes in de bloemen mogen zetten. Hij was niet het type speler om tussen de kalklijnen een team echt op sleeptouw te nemen, maar in een draaiende ploeg was hij zeker een surplus (beaamd trouwens door niemand minder dan Maurice: trainer Stal Sport kampioen -een heel verhaal, andere aflevering echte voetbal-). Snelheid voorin met pracht van goals: Sé. Met Jef Vliers zaliger zijn theorie in de achterzak durfde GB Sé zelfs achterin te posteren. Puike matchen . Klak af! Topmomenten qua voetbal GB, zonder de actuele spelers hé: tuurlijk Pieter, Lange, Baar, Luc, Sé, Bjorn, Stijn, Erik, Kevin, Franky, Bere, Put, enz. En vooral Rob en Witte. Ik zal nooit vergeten: ons spitsenduo toucheerde tijdelijk weinig bal inne match. GB had geen wedstrijd en Maurice placeerde beide heren voorin bij… den Toren. Tuurlijk ging Lenz is zien. Ze gaan u dat bij gelegenheid als memorabel vertellen en ik kan dat enkel beamen: demonstratie van echte voetbal ! Topvoetbal in uitvoering!

Robby is als spits, na alle kaarten op tafel de tweede beste. En dat is al sterk! Op nr.1 staat, gene zever, Witte. Leuke is dat ge die ook laatste man kon zetten of in de goal, of in ’t middenveld als buffer voor de verdediging (flank uiteraard niet, zie hoofdstuk 12 van mijn boek “flexibele spits” of was het hoofdstuk 1?) Witte was, niet als persoon, maar als spits wispelturig. Ikzelf was toen als persoon wispelturig en dan kunde spel gerelateerd anti virulente hints geven hé. Op voetbalveld van de Klok, ja waar is de tijd, speelde GB een tornooike. Michel scoorde er meermaals los uit de pols. Op een bepaald moment schoof ie uit en net met de voet binnentikken… Na de match, Bait gaat dat herkennen, vreemde mensen die op u af komen om kort een babbelke te slaan: dat heet succes in de sport! Zalig als supporter van.

In eerste instantie blijft voetbal een spel waarbij mensen zich amuseren. Alle mensen. Van lijnrechter tot verdediger, van toeschouwer tot scorende spits/speler. (interludium “lijnrechter” of “grensrechter”: linesman werd in ’t dialect omgevormd tot LINNEKESMAN. Niet eens vreemd daar we weten dat een vlagske uit linnen kan bestaan) Een lijnrechter wordt geacht om te weten wanneer het buitenspel is. En hij weet dat! Kan hij het op de milliseconde na zien? Onmogelijk! (trouwens weten veel actieve voetballers niet dat er tussen de doellijn en spelfase, 2, personen nodig zijn, ze gaan uit van 1. Ik zou zeggen doe de test met rollen van muntstukken. Genk VV anno 1999 scoorde minder dan 40,6%. Onmiddellijk brachten we dit bij en enkele jaren later promoveerde ze naar tweede prov. Tuurlijk toeval, haha. Ze hadden een leuk team in "Balance"!)

Welke onnozele Hans zit daar met alle technische middelen voorhanden een debat op te starten enkele dagen na de match: beeld stil, beeld achteruit, beeld vooruit. Zijn dat voetbal analyses anno? Triestig! Hoe komt het dat die pas kwam, hoe komt het dat de goalkeeper dit zo beoordeelde. Niks van dit alles vind ik terug in zogenaamde analyses. Enkel een beoordeling op effectieve feiten is in.

Nefast.

lenz

POST CORONA. Volgens ’t schijnt bewezen studies (input bepaald de output), dat het befaamde virus zelfs een overdracht placht te verwezenlijken via de aanname van een papier, doorgegeven door een besmette persoon. Dees jaar frekwent meegemaakt dat op een grote ovale vergadertafel meerdere ontsmettingsbuskes stonden om de handen te cleanen na het doorgeven van een stylo, potlood, markeerstift, pritt en gewichtige papieren documenten van bv. 7 ton of zware bedragen in Euro… De vraag blijt: hoe dikwijls moet ge uw handen gaan ontsmetten tijdens het lezen van een gazet die door een mogelijks besmette postbode ’s ochtends werd gedropt?

Zwaar ziek zijn is geen lachertje, doch het blijft gigantisch humoristisch als we de elite voetbal op televisie volgen en in een stadion van ca 20.000 personen, op lege tribunes met een tussenafstand van 20 meter, enkelingen aantreffen met een mondmasker op. Generaties die nu nog moeten geboren worden gaan daar later op terugkijken en zich smalend op de borst kloppen: wij zijn wel goed bezig, wat een gesukkel vroeger.

Mogelijkse jaloersheid op de huidige elite van het Belgisch voetbal qua internationaal gebeuren kan dan, doch wie weet wint die nieuwe generatie eventueel wel een tornooi?

Momenteel spreken we over de gouden generatie voetballers, maar het blijkt toch vooral een gouden bankrekening generatie tot dusver. OK, derdes op een WK. Een vorige generatie speelde ook een kleine finale en werd slechts vierdes. Betreft deze derde plek een verbetering? Njaa nee. De vorige generatie speelde wel een finale op een gewichtig tornooi. De finale van ‘t EK 1980 in Italië, waar ze het gastland in een rechtstreeks duel uit de finale wisten te houden, betreft nog altijd de enigste finale die België ooit speelde, vergis u niet. (verloren tegen West-Duitsland met 2-1)
Weliswaar werd daar toen minder show rond verkocht, evenwel zijn de statistieken sprekend. Als ik me goed herinner werd er op het toenmalige BRT radionieuws 1,5 minuut tijd voor uitgetrokken om de finale voor de match te duiden… We waren qua sport wel meer gewoon in die tijd. Merckx won 5 keer de Ronde van Frankrijk en slechts een paar jaar later draaide Lucien Van Impe in het geel de Champs Elysées op… Anderlecht won Europese bekers en Brugge speelde Europacup finales… Eric De Vlaeminck werd 7x wereldkampioen veldrijden, enz. (Buiten 5x de Tour won Merckx 5x de Giro, 3x wereldkampioenschap, 5x Luik-Bastenaken-Luik, 7x Milaan-San Remo, 2x Ronde Van Vlaanderen, 3x Parijs-Roubaix, werelduurrecord, enz.) Statistisch blijft het belangrijk eindresultaten de duiden. Tussenresultaten in een veranderende context zijn van minder belang. Het aantal interlands in de voetballerij zijn thans aanzienlijk hoger. De uitbreiding van deelnemende landen trekt ook één en ander scheef. Meer sjans bij lotingen tegen janneke en mieke zijn mogelijk. Hadden we het toen geweten, dan hadden we de Berlijnse muur misschien nooit omver gekieperd, haha.

Onze clubelftallen zijn al jaren van de Europese kaart verdwenen. Finales zijn uitgesloten. Binnenlands voetbal supprimeert de lagere afdelingen en dient enkel de belangen van zogenaamde grote clubs, dewelke op internationaal vlak zelf 2 keer niks voorstellen. De plastieken bankrekening generatie. Het is verbazingwekkend interessant om vast te stellen hoe enkelingen op nationaal topniveau niet enkel de aandacht claimen, maar er ook van overtuigd zijn dat ze deze verdienen. Het fusieploegske tussen Winterslag en Waterschei won op een tijdspanne van 20 jaar 4 bekers en 4 nationale titels. Kenners menen nog steeds dat dit toeval is. Zogenaamde professionals halen hierover hun schouders op en gaan verder met de orde van de dag en fixeren zich op de clubs van hun voorkeur. Meer zelfs, de structuur van de ploeg is hun ogen oubollig en moet dringend gemoderniseerd worden om een ondergang te vermijden. Miljoenen van investeerders worden toegejuicht aan ieder die het horen wil om het voetbal een perspectief te geven. Al wie doof is wordt het door de strot naar binnengeduwd.
Zelf blijf ik van mening dat minimum 51% van het clubkapitaal verplicht van de club zelf moet zijn . Hoe? Das nie aan mij, haha. De bijna naamgenoot van Genk, Gent wordt geprezen als de nieuwe topclub. Gent won tot dusver éénmaal een titel … Wie na zonsondergang op de snelweg ginder passeert kan zich inbeelden dat een UFO fanaat terzelfder hoogte effe uit de bol kan gaan: verdorie ze zijn geland.

Professionalisme, professionalisme schreeuwt men van de daken. Men vergeet hierbij dat de lagere afdelingen de basis blijven van de sport. 6, 7, 8, 9, 10 tot 12 jarigen worden aujourd’hui frekwent definitief geknakt door gebuisde voetballers die aangeduid zijn om de sport te verbeteren. Is dit nodig? Garandeert deze handelswijze een succes?

Eerst resultaten, dan pas de show. Horst Hrubesch, de man die kort voor affluiten de 2-1 binnen knikkerde tegen België in de finale van het EK 1980 begon pas te voetballen op zijn zestiende en enterde als laatbloeier in een tijdperk van vele toppers pas op zijn 24 ste de bundesliga.

Met z’n allen terug naar de kern van de zaak aub.

Lenz

CORONA MARATHON

GB lockdown 2.0. Verrassing? Jazeker niet. Hoewel we met z’n allen net voor de zomer het pad van “de goeie weg” bewandelden is de nazomer desastreus. Eén van de vele theorieën uit het voorjaar schijnt in het najaar bevestigd: een mondmasker creëert een vals gevoel van veiligheid. Meerderen togen toen de bos in met een mondkapje omdat de bomen niet op een tussenafstand van 1,5 meter stonden? Frekwent kwam, en kom, je een auto tegen waarin één enkel iemand in de kooi van Faraday zetelt met een vod voor de mond. (?) Het virus schijnt meer te zijn dan een elektromagnetische straling, haha. Voor alle duidelijkheid, de blauwe chirurgische (toch wel een professionele term) mondmaskers beschermen enkel de anderen, niet uzelf. Slimmeriken dragen deze dan bewust of onbewust binnenste buiten? Binnen meerdere organisaties: “mondmasker dragen aub”, waarop repliek “ja, ma ik heb het toch bij in mijne buil”… Op die neus nondedinges!

Je hoefde echt geen Nostradamus te zijn in juli om simpele wiskunde toe te passen: als straks in september de scholen terug openen, met toebehoren, dan wordt het weer kiele kiele. Angstaanjagend wordt het wanneer bepaalde beleidsverantwoordelijken een afgesproken code uit het voorjaar in ’t najaar wijzigen om open scholen te bestendigen. Scholen toe! Daar is immers helaas gene weg langs. Fuiven, Bussen... Ik weet het, ‘t is maatschappelijk een zeer moeilijk thema, doch wie wiskundige formules ontkent, ontkent het licht van de zon. Iedereen heeft recht op onderwijs en de maatschappij verandert continu. Een digitalisering bij deze heeft voor en nadelen, PC’s weet je wel. (De laatste keer dat ik nog is een brief in de bus gooide zei de buschauffeur: “en, wat is de bedoeling?”.)

Enkel een grote motor aanduiden als schuldige is oneerlijk. Vrijetijdsbestedingen allerhande in binnen en buitenland “en masse” waren, zijn en blijven virusvriendelijk. In theorie is het simpel. Bubbel van 2, 4, 8, 16, 32… 11.000.000. Zolang niemand drager is blijft iedereen save.
Het is een vaststelling dat de vele jeugd vorig jaar terecht een oudere generatie ter verantwoording riep, via schoolstaking notabene, inzake milieu feiten, momenteel zelf een verantwoordelijkheid tov ouderen op een afvalberg schijnt te gooien? Op zich niet zo verwonderlijk, daar het algemeen geweten is dat bepaalde ouderen vorig jaar de jongeren voor hun kar spanden uit toejuichbare milieu vriendelijke en mensvriendelijk, doch ook politieke motieven. Het blijft een open vraag of men een kind met autisme in deze gezond stimuleert of koud als internationaal uithangbord gebruikt?

De voetbal, ja ik beperk me verder tot deze materie daar ik reeds een hele poos geleden uit een muziekgebeuren stapte en van de volleybal nog minder afweet, enz. De voetbal dus kent een schuin jaar. Das ’t minst wat we mogen zeggen. De competitie 2019-2020 resulteerde in een discutabele ranking op diverse niveaus en 2020-2021 zal niet anders zijn. Via een helicopterview mogen we ervanuit gaan dat enige competitie rechtmatigheden tegen 2023 zijn uitgevlakt. Onderweg verliezen we misschien wel wat clubs, maar das nu éénmaal een competitiewet.
Vroeger moest je als speler kunnen omgaan met een winter en een zomer plein. Thans acteert men in putteke winter enkel op een zomerveld. Zelfs in de lagere regionen eist een speler een grasmat die vaak een eigen baltoets kunnen in ruime mate overstijgt? (haha) Eerste nationale KFC Winterslag van december tot maart, modderplein tot en met: sjotgebeuren aanpassen. Laag sneeuw op het veld in Beringen: sjotgebeuren aanpassen. Elke eerste klasse speler kon op elk veld spelen. Anderen ook, nog meer uit noodzaak dikwijls. In onze contreien is voetbal een wintersport en daar zijn er veel mis in.
Om nog is in herhaling te vallen, in Engeland vroeger stond de keeper tijdens sneeuw en hagel met korte broek, korte mouwen en zonder handschoenen tussen de palen. En ja, bij hoge ballen kreeg ie telkens een serieuze charge te verduren… Op ’t laatst in Beringen, Jos Heyligen was toen fiks 30+ en voor een match in maart werd op de gradins een voorspelling gedaan: “allez, de zon komt erdoor, Jos gaat zijne stempel kunnen drukken”, haha. (En Jos kon sjotten, dat wist toen iedereen. Als speler kreeg ie misschien niet de internationale waardering die hij verdiende, doch kenners rekenen hem nog altijd bij de top in eerste klasse allertijden. Voor alle duidelijkheid: eerste klasse in België was toen internationaal niveau, bewijs daarvan zijn meerder Europese bekers van Belgische clubs. Extra bewijs: tijdens een internationaal tornooi waarop onze nationale ploeg acteerde zei de toenmalige manager van Manchester United tijdens de pauze tegen Rik De Saedeleer over Ceulemans: “als we zo iemand bij ons in de ploeg zouden hebben, das een droom”)

Het oefenveld van Standard Luik was tijdens de absolute gloriejaren van die club (Europese bekerfinal tegen Barcelona op Nou Camp en echtwaar serieus genaaid - sindsdien zet ik in Barcelona gene voet nemeer binnen, gene frank krijgen die nog van mij!). Soit, het oefenveld in Luik was in de winter één grote modderpoel. De club deed na de training geen was! Spelers kochten elk jaar een ander wasmachine (vraag maar aan Jos Daerden) om bij hun thuis de gebruikte kledij enigszins proper te krijgen. De gloriejaren van Standard: half Limburg was supporter, nie moeilijk, helft van de ploeg waren Limburgers. En dan ineens kopen ze (onnodig!!) Waterschei om voor 3 bakken Christal en dat kwam uit... Ik weet zeker, als het Jupiler was geweest dat er geen Haan naar kraaide…
Soit, spelers moesten veel meer dan nu met natuurlijke krachten in overmacht kunnen omgaan. Corona zal dus actueel ook wel lukken! Hoewel, geen twaalfde man is ook competitievervalsing, ma das een ander hoofdstuk.

Pauzeknop GB . Op zich een voordeel, jawel. Een kleine schok golfde door het internationaal voetbalgebeuren nadat enkele hiërarchische verschuivingen op sportief vlak bij GB werden bevestigd. (aheum) Persoonlijk heb ik 100% vertrouwen in de nieuwe technische staf. Deze mensen weten absoluut dat een bal rond is en staan zeer dicht bij het kleedkamer gebeuren. Dit laatste is onontbeerlijk bij elite spelers zonder bondscontract.
De eerste matchen waren ronduit schitterend qua resultaat en spelniveau. De GB lijn van aanvallend voetbal werd zonder verpinken doorgetrokken. Klein minpuntje, en dat is niet nieuw bij GB: het in teamverband terugplooien om een trechter te bekomen waarin een tegenstander zich vastloopt is er niet bij. Werkpunt. Onze centrale verdedigers hebben frequent een kompas nodig om zich te oriënteren, bij wijze van spreken, en dat zou niet mogen zijn. Leten kan dat gedeeltelijk oplossen om vanuit de goal te communiceren, doch das pas optimaal als de ganse groep… je weet wel.

Na een match vangen we wel is op: “als die nie loopt, ik dan ook nemeer”, haha. Precies een bende 60 plussers die aan ’t trainen zijn voor ne marathon? Nie makkelijk coachen, das geweten. Zelfs Witte kreeg langs de lijn het terugzakken er niet standaard ingeslepen, en das nochtans een meester in taktiek, hetgeen Peter Put zeker zal beamen. (en dan hebben we nog open staan om als team in groep te kantelen richting spelfases…)
Heel even klein voorbeeld van tactisch vernuft Witte als speler op het veld. We situeren ons in Laak in de bos. Euh, waar die autootjes racen op afstandsbediening… Voila, eenieder weet waar we zijn. Witte stond langs Rob in de spits. Voorin hadden ze nog geen bal gezien en vanachter kregen we er 2 binnen. Tegen de logica van Sé in (die opeens verkoos om met 3 voorin gaan te spelen na 2-0 achter) verliet Witte de voorlinie om de verdediging gaan te versterken. Achterin werd vakkundig via trechter organisatie alles keurig opgevangen en met enkel lange ballen scoorde Rob als enigste spits met gemak 2-2. Ik denk zelfs dat we toen gewonnen hebben. Voetbal begint van achteruit en tussen de lijnen kon Witte dat vakkundig sturen. Het feit dat ie als gewezen goalkeeper als speler acteerde zal er niet vreemd aan zijn: groot geworden met “as overzicht” zoals dat heet… Op de Jochum ging GB ooit met 9 tegen 11 van start… ma das een ander verhaal, vertel ik later nog is (pagina’s vullend verhaal, tuurlijk won GB, laatste match van Jeanke als vrije rol voorin –drie weken niet meer fatsoenlijk kunnen stappen)

Ja, dat was het echte Belgische voetbal uit de jaren 80. Sterke tegenstander? Counter! Niet te verwarren met catenatchio. Mijn inziens schuilt het verschil in het feit dat je met Belgisch counter voetbal uit de jaren 80 vanuit een verdedigende organisatie continu bij balbezit tracht te prikken in een gecreëerde open ruimte, waardoor de verdediging van de tegenstander niet geneigd is om echt ver in te schuiven. Catenatchio anderzijds is constant alles terug en we zien wel wat er van komt straks: we hebben wel wat techniek in huis om als we tijd en goesting hebben is iets te proberen aan de overkant.

Witte en Sé zijn zeker niet weg bij GB. Wat een palmares hebben beide heren als T’s bij mekaar gefietst! APPLAUS !! Zij gaan zich weliswaar niet langer mengen met het sportieve, maar blijven uiteraard paraat bij overstromingen of overstromingsgevaar.

Steven als T1 en Marnick als T2 hebben de taak ernstig opgevat om hun voorgangers te doen vergeten. Samen vormen ze de basis van een nagelnieuw managementteam. De benoeming van de nieuwe T3 en T4 bepalen ze uiteraard zelf. (Speculaties allerhande qua invulling T3 doen zelfs in Argentinië de ronde. Gokkers tippen op Mertens. Tja, nie moeilijk: 2 voor de prijs van 1) Persoonlijk zie ik Steven ruimer dan T1. Volgens mij is dat een manager naar PL model ("premier league", genre Alex Ferguson, jawel) In Marnick als clubicoon, hebben we uiteraard ook 302,4% vertrouwen. Het enigste waar ik schrik voor heb is dat ze die straks vanuit Brussel komen wegplukken om in Anderlecht sedert lang nog is een echte manager aan 't werk te zien...

Diplomatisch geschreven was/is Michel iemand met een standvastige eigen mening. In een cruciale derby wisselde die ooit Pieter tijdens de rust en we gingen de boot in. (We stonden op voorsprong en Pieter deed de tegenstander echt pijn.) Lenz toen niet in alle, maar toch veel, staten... Klap op de vuurpijl: de week voordien deelde Pieter mee dat ‘m de volgende match niet aanwezig kon zijn. Witte en gans GB overhaalde Pieter om toch aanwezig te zijn. Tijdens de rust werd ie doodleuk vervangen. Foutje.
Belangrijk: in de discussie dat iedereen moet spelen in een caféteam heeft Michel achteraf bekeken dik gelijk. Geef ik grif toe! Echter, ik zag het toen zo niet. Tuurlijk, het is recreatiesport en iedereen is er Geren Bij! Maar als ge iemand een feestje doet afzeggen om te komen sjotten en tijdens de match vervangt als zijnde ’t is uwen toer om te vervangen stelt zich de vraag: zijt ge dan naar de groep toe wel recreatief bezig en veroorzaak je geen individu thema "ik ben er niet geren bij"?

Voor de rest: vlekkeloos parcours voor de gewezen T1! Behalve in Laren. Ja, huidige T1 en T2, wat een afgang was dat…

(Interludium @Putje, -andere lezers, gelieve dit stukje over te slaan- Hoe werd Witte T1? Ge weet, als spits profiteerde ie optimaal van de snelheid van Rob. –publiek geheim: Witte in de voeten en Rob in de diepte- Zijn gezondheid liet het even niet toe en hij maakte een comeback oppe 6: schoffelen als ’t moest. Ook daar was ‘m goed in, inclusief positiespel etc. Na de onderbreking van zijne bouw keerde ie terug in… de spits. En we moeten toegeven: hij wist de goal staan. Jaren verstrijken en Witte was geen elfde man meer, maar een blok aan ’t team. Triestig bij momenten. Rob was al eerder gestopt enz. Uitzonderlijk telefoontje met de toenmalige T1 Sé –persoonlijk altijd goede band gehad met T1 Sé qua ploegopstelling , we hadden weliswaar regelmatig de luxe centraal van driehoek Luc-Baar-Lange. “Ik wil gerust een stapje opzij zetten als T1” zei Peter. We begrepen mekaar onmiddellijk: Witte wordt T1 en dan kan ‘m stoppen als speler. Nooit uitgesproken woorden, maar de gedachtegang was: die gaat nie vanuit zijn eigen, en de ploeg opstellen, en zelf nog meespelen… Michel besliste een maand later autonoom om T1 te worden)

Nogmaals dikke merci Witte en Sé als uitvoerende verantwoordelijken! Het scenario voor een gepaste terug-stap-viering lag klaar. Alles was geregeld. Rijkelijk buffet met bijbehorende drank, DJ, dans, muziek, babes, enz. Helaas, Corona...

Michel wist de ploeg van zijn bompa, opgericht in 1967, niet enkel met succes vanuit de jaren 80 binnen te loodsen in een nieuw decennium, maar 10 jaar later ook in een nieuwe eeuw!

Rechtstreekse opvolgers GB stamboom zijn er nog: Vanhove via Rosette in rechte lijn: Bren. Wendelen via tante Germaine: Steven en Nick.

Drie musketiers!

lenz

Hoe anders dan Joris te bejubelen kunnen we vandaag een commentaar starten? Dames en heren: Joris scoort twee fraaie doelpunten en zet met een magistrale pass recht door het centrum over een afstand van 30m MK solo voor de keeper… Deze laatste pass is er eentje van het legendarisch niveau Wilfried van Moer, Bernd Schuster, Benjamin Thijs en recent KDB.

Eerste Joris goal betreft een leuk shot vanop afstand vanuit een ietwat schuine hoek: geen strak schot, maar met lichte krul overhoeks, hard genoeg een netten kaatsend. Tweede goal is een actie die ie zelf maakt: baklijn in, tegenstander net voor zijn en vanuit schuine hoek, kalm gebleven, stifter over de keeper. De laatste pass die hij in een latere actie bewerkstelligde, veroorzaakte een kleine verstomming voor meerdere toeschouwer en speler: recht door het centrum met overzicht in de loop van MK die knap afwerkte. Moet gezegd: MK scoorde proper vandaag. 2x zelfs als ik me niet vergis.

De leukste goals zijn deze die men knal door het centrum speelt via een pass op de juiste snelheid! Ceulemans zei het, Maurice deelt die mening, alsook Robin, wij met z’n allen, en weet ik veel wie er nog bij te roepen? (Bren? Das sowieso een speler die ik sterk waardeer). Toen die Jorisbal vertrok hoorde je op de tribune al van ooh. MK moest het nog afmaken, en dat deed ‘m! Trouwens de 1-0 scoorde MK eerder puik. Pluim ook op de hoed van Steven Mertens voorin vandaag. Tochwel de betere sjotter van de twee Mertessen, ma hij is iets te bescheiden naar mijn oordeel. Nogmaals, MK kent het spelletje door en door. Ge ziet dat aan zijn looplijnen. Hiermee degradeert ie RH en Witte tot regelrechte café sjotters. En dan zijde ne hele straffe. Straks in combinatie met nationale spelers a la Robin, tja dat moet de beste voorlijn worden ooit?
Ik sta nog altijd versteld van de snelheid op 40m die Robin ontwikkelt op 40 jarige leeftijd. Ooit was ik intrinsiek de snelste van ’t peleton bij den troep (laatste vijf moesten pompen en effe afwachten wie het zou zijn in volle spurt, haha). We waren 20. 2x 20 is Robin nog altijd snel! Balcontrole is een tikske minder naar ’t schijnt. Teveel tijd nodig om een pass te geven, zegt men. Maar, hoeveel goei passen krijgt ‘m zelf? Ik ben fan van Robin en gans GB team!

De arbitrage van vandaag was van het niveau bundesliga (of premier league, zo men wil, ’t is altijd zoeken, “wie leeft in het verleden en kiest de kant van de geallieerden 40-45 en wie niet?”, haha) Kort op de bal, het spel voorrang gevend, schitterde RB met weinig blazen, analoog Witte, ook ne goeie, we mogen daar eerlijk in zijn. Teveel fluiteniers dezer dagen in België menen deel uit te maken van een blaaskapel waarbij hun blazen de overmacht heeft en de kapel er anders over denkt, doch dit terzijde. Ik meen te mogen zeggen Bart, pa van Raf, dat junior dat knap heeft gedaan vandaag. Gene zever geweest. Dat ie de reglementen als rechtvaardig rechter heeft toegepast, zich eigen aan arbiters het wel is fout zag , een gelukje had dat het op ne grote plein was (ah ja Bart, op ne grote plein zijn ze al moe voordat ze ne tackle kunnen inzetten, haha), etc. . En… hij was mobiel (bijna 9km gelopen). En… hij had Rolex ter ondersteuning qua tijd. Stijl en kunde: RB vandaag 8,9785423 op 10. Bossie: merci! (nog doen hé, zo is voor éne keer? Ja dan kunne we evengoed samen braambessen gaan plukken?)

leider muss ich dich melden: Bait vroegtijdig uit. (wissel Joris) Elke voetballiefhebber op elk niveau is fan van Bait. (Mit Sicherheit der bessere Spieler, den wir jemals auf dem GB-Fußballfeld gesehen haben) Hoe die man positie kiest, hoe die man coacht, hoe die man duels wint en na verlies van duel er op z’n Baar’s terug staat, hoe die man gepast kan infiltreren, hoe ie de bal kan controleren centraal onder druk, hoe ie zich als waterdrager kan wegcijferen om effe later de patron te zijn tijdens het spel, enz. Awel, dan zijn MK en Robin nog ma mennekes.

Wanneer twee teams met inhoud een match spelen op een volwaardig terrein, waarbij alle dank aan de mensen van de GB match organisatie in combinatie met de mensen van de accommodatie op zijn plaats is, verdient Kris Geus vandaag een extra dikke pluim.

Dergelijk team van a tot z en dergelijke organisatorische ondersteuning : met die mannen kan je naar den oorlog. En dan bedoel ik niet de slag van de zilveren helmen in Halen.

lenz

En (van Ostade) Pierre? Wat hebben ze gewonnen? Riep ooit vragend Willem Ruis, als top quizmaster, meermaals tijdens legendarische amusement televisie, waarbij koffiezet apparaten met een vingerknip als trofee veranderden in een auto of een verre reis naar “hagel witte stranden en wuivende palmen”. “Ze hebben gewonnen”, gooide Pierre in de groep via een sensatie show gericht accent, vertolkt door een professioneel stem timbre: “een auto… band-ventiel-dop-doos-etiketje!!

Decennia lang was de vraag: wat staat er nou op dat etiketje? De redactie van de GB kon onlangs zulk een etiketje bemachtigen. Pssst, kom effe dichter, zet u op uw gemak en lees decrescendo, haha, strikt geheim, de tekst: “regel de druk van de band”. Geen reclame aub!

Voor de argeloze lezer: een kapiteinsband heeft druk. Niet te dikwijls wassen, max 30 graden en zeker niet kwijtraken in de wasmand. RH heeft dat ooit voor gehad. Eens kochten JVP en ikzelf bij Martin een kapiteinsband voor Rob, ne groen-witte rekker met een C op (GB speelde toen wel is in groen/witte outfit – Blauw-wit en paars wit ooit ook, gene zever- en na vier matchen was die kwijt…) Ik moet zeggen, de band van vandaag is ruim breder en… met GB logo op! Had men voor de sponsors hierop perhaps ook geen plaatsje kunnen vinden? Vandaag speelt GB in de originele kleuren van de oorspronkelijke Tijgers, eind jaren (19) 60: zwart-wit.

Een kapitein bij recreatie voetbal zorgt dat de cabines zijn gepoetst, dat eenieder de kledij tijdig ontvangt en keurig de was georiënteerd na de match stapelt. Daarom is Leeten de aangewezen kapitein. Hij is als laatste bijgekomen en mag het taakje uitvoeren, haha. Ma nee.

Een kapitein is een icoon van de club die fysiek goed mee kan tussen de kalklijnen, zijn ploegmakkers goed kan inschatten en een drive heeft om U tegen te zeggen. Crescendo applaus voor Marnick!

Lenz

Bobbejaanland, Disney World, Corona World. ’t Is al gelijk. Den éne kent er verveling, den andere amuseert er zich te pletter. Carnaval het ganse jaar door schijnt in Corona World een pluspunt: masker op. Bijkomende surplus bij dit laatste betreft het feit dat we er ons nauwelijks moeten voor verplaatsen. Jolijt in de winkel wandelstraat: men hoeft er aleens niks te kopen.

Vandaag was ik al een paar kilometer met de fiets weg tot ik me realiseerde: geen mondmasker bij. Den “demi tour”. Ik weet, op de fiets vooralsnog geen noodzaak, maar als je langs de baan stopt voor een crème -glace is het verplicht. Het likt wel raar, doch dit terzijde.

De voorbereiding van GB is geslaagd. De ‘nieuwe T1 en T2’ ad interim deden het voortreffelijk. Vooral afgelopen maandag. Er werd niet hals overkop gewisseld. Het tempo was redelijk (naar ons seizoengemiddelde hoog). Het was tegen het derde elftal van HO Hasselt, hoewel? Heeft de derde ploeg van HO Hasselt 20 spelers? Zo ja, dan schijnen de initialen ‘HO’ nogal licht ingeschat. Robin had achteraf naar eigen zeggen “geen probleem met een snelle interventie van de jonge opponenten, hijzelf was gewoon nog niet in vorm”. En… dat horen we graag.
Afgelopen zaterdag was er bij de tegenpartij ook een speler bij van 50 jaar oud. Die van ons gaan u dat niet vertellen. Robin trof een aantal keren de staak. Er is vooruitgang. Nogmaals, ik geef over de voorbije twee matchen een aantal klein minpuntjes weer, doch als je de Robin goals van de laatste jaren wegneemt? Amai. Aujourd’hui is het uitkijken naar een samenspel met een tweede voetbalvedette uit de lage landen: MK. Persoonlijk maak ik mij daar geen zorgen over. Echte toppers weten immers mekaar te vinden op het veld, zonder theorie vooraf. Qua pas geven enz.

Wat de afwezige toeschouwer tijdens de match van afgelopen maandag niet weet, (bewust uit de pers gehouden) is de tegengoal op kap van Bait. En dat was een accident? Ma nee, een flater. En dat kan. Ik ben de eerste om dat te verdedigen! (Ik volg de theorie van Kompany niet en ben van oordeel dat we de zaken moeten stellen zoals ze zijn.) Witte zei me ooit: zelfs de beste maken fouten. En dit was er zo één. Knappe defending en balrecuperatie. Alles onder controle, nog zjust de tegenpartij op het verkeerde been… en dan met de studs(?) blijven steken of fractie slechte control. Het genre van flater dat niemand wil meemaken. Kut, doch Bait heeft voldoende persoonlijkheid om dit met de glimlach in de toekomst naast het veld te benaderen. Op het veld is de kans voor herhaling enigszins klein. Als iemand weet waar het fout ging dan is het Faa zelf. Daar steek ik mijn handen voor in ’t vuur!
In de kleedkamer is vaak een speler zo goed als zijn laatste match en dat heerst ook op de sporttribune, maar voor de voetballiefhebber 'an sich' is dit anders. Wie op 't laatst Rik Coppens (80+) de aftrap zag geven en dit 1 op 1 wenst te benaderen (moderne pers) mag stellen: zwakke sjotter, haha? Zo werkt het niet.

Munaron maakte het mee op het veld in Lens als goalkeeper van Anderlecht, met open netten in zijn rug, tijdens een voetcontrole: ineens een steen tijdens terugspeelbal (kwalificatie gekost). (Munaron schoot qua flater wel de hoofdvogel af in de moderne voetballerij: tijdens de huldiging van Mexico 86 op het stadhuis in Brussel werd vanop het balkon de menigte enthousiast begroet. Den éne smeet op z’n Elvis een zakdoek enz. Munaron deed zijn kostuumjas uit, zwaaide ermee en liet los tot groot jolijt van het publiek. Een kwartier later werd door de micro afgeroepen om de jas van Munaron terug te brengen. Zijn portefeuille zat er nog in.

Het feit dat de sparringpartner van deze week ons vroeg om in te schrijven bij KLBS is een compliment. Nie meer, nie minder. Voor mij mag dat. Ik zie dat organisatorisch in samenwerking met meerdere kartrekkers eventueel rond te krijgen. Belangrijk feit is: kern van 18 nodig en als het om de punten gaat speelt de sterkste ploeg. Dit laatste argument wisten in ’t verleden Sé en Witte altijd mooi op te lossen via rotering. Gemakshalve werkten ze qua selectie liever met een beperkte kern (max 2 bankzitters en ten onrechte moest de jonge Kevin W. het frekwent ontgelden).
Ze zijn als T1 en gewezen T1 mekaar waardig. Witte kon met de konijnenpoot van Guy Thys veel matchen winnen/ niet verliezen (slechts 1 verloren van begin september tot eind juni) Sé won ooit het overgrote gedeelte van de matchen en… hij heeft nooit een monsterscore tegen gehad, eerder andersom. (Witte verliest in Laren 8-2 – GB record sedert de betrouwbare waarnemingen in 1990) Weliswaar hebben beiden T1’s van de Hasseltsesteenweg een leuk palmares. Ieder zijn aanpak. Sé gooide voor de match de opstelling op café in de spelers- en supportersgroep ter inspraak (trok er iemand een scheef gezicht, dan kon zonder voorhoofd fronsen van de coach een aanpassing geschieden). Witte hield de opstelling geheim en was 2’ voor de aftrap nog spelers aan ’t vragen om op zijn positie te spelen.

Als de klant in de herberg tegen de waard zegt, na de vraag of het gesmaakt heeft, “Daar hadden ze dat varken niet voor moeten slachten”, dan is men fout bezig. Straks hebben we T27’s. Sé is qua clubgeschiedenis T1, Witte T2, Stevie T3 en MVDV T4, doch dat hangt zo kort samen. Eén enkel blaasje, en ik kan er u nog veel wijsmaken (haha), één windstootje en de ranking is gans anders…

Lenz

TRAINERS. Bolt het niet? Afgedankt! Immers legio staan klaar, zelfs met een licht absurde vorm in omgang naar het bestuur toe. Ne goeie trainer maak stevige afspraken met de bestuurskamer en mag zijn gang gaan. Vele bestuurslui weten amper dat een bal rond is en krijgen advies van makelaars die enkel weten dat een bal een binnenkant en een buitenkant kent. De marktwaarde is bepalend. We benaderen in deze context het absurdisme als kunstvorm…

Gent verkreeg met een goed plan en tussenkomst van de gemeentekas een leuk stadion om u tegen te zeggen. De mayonaise met Kums, Depoitere, Dejaeghere en Hein pakte eerder goed uit en het elftal bracht naar onze vaderlandse normen, in de moedertaal geschreven, ooit leuk voetbal in de eerste groepsfase van de CL. (Net een niveau hoger dan de gouden tijd van Aad Koudijzer, Cees Schapendonk en goalkeeper Andre Laurijssen met Gentse Europese scores)
Naderhand viel het zowat stil in Gent. Just nog Europees na punten via de ronde tafel enz. Het management trok het budget op zonder de broek te laten zakken en wenst zich continu te nestelen in de Belgische top 3. Gelukkig hebben ze in Gent een manager die tevens ere voorzitter is van de zwembond. Wie? Michel Louwagie. Hij weet wat bovendrijven is.

Alweer viel dees week de keuze op een nieuwe trainer, na ontslag van de oude na slechts TWEE speeldagen (we zijn ocharme half augustus), met een heimat elders. Iemand die de opponent van vandaag, Antwerp, als zijn broekzak kent. Echter op speeldag 3 ging Gent wederom de mist in. Nogmaals, er is tot dusver geen enkel sluitend bewijs, zowel op geestenwetenschappelijke basis als natuurwetenschappelijke basis, omtrent psychologie (we nemen het maar aan, kwestie van geloof), doch het argument om de ploeg van de tegenpartij te kennen kon zeer makkelijk worden gecounterd in de kleedkamer van Antwerpen: “was hij het die jullie vorig seizoen veel liet winnen of deden jullie het?”, “Wie gaat straks zegevierend naar de pers, hij of gijlie?”. Makkie om te coachen lijkt me.

Voor alle duidelijkheid: ik zag de match Antwerp-Gent vanavond niet. Enkel de uitslag viel me te beurt. Match commentaar volgens de huidige te volgen journalistieke tendens…

lenz

VITESSE. Ooit vlamden we met een oude BMW en later Ford Taunus tegen 130 per uur van de brug af in Lummen richting Beringen. Dit op een leven en dood traject tussen de bomen van Lummen naar Beringen. Abnormaal? Nee, wekelijkse kost. Degene die tegen een boom plakte had pech, simpel. Gelukkig werd dit traject aangepast. Ik zie niet goed in hoe de generatie van vandaag, met aangepaste snelheid technologie in de plus, dit beperkte dodenaantal op het traject zou kunnen evenaren. Kerk Koersel naar kerk Beringen in de verhoogde bocht op Steenveld: 110 km/u was normaal. Drievaksbaan rechtdoor Beringen-Paal? Onder de 138,5 was je een watje… 90 was er toegelaten, doch eenieder reed er los 100+. Dit in voertuigen vergeleken met de huidige merchandise: go carts .

Andere tijden, andere regels, andere infrastructuur.

De formule V=S/T blijft echter tot nader inzien geldig. (vitesse=afgelegde weg gedeeld door den tijd) Via een eenvoudig brugske (om niet in de clinch te gaan met Gaia geen benoeming van naam dienaangaande) weten we dat om van Koersel naar Beringen te rijden (ca 4 km) tegen 110 km/h ongeveer 2’10” duurt. Tegen 70 km/h is dat 3’25”. Een belangrijke minuut in een mensenleven volgens velen. (onder voorwaarde dat men vrije baan heeft uiteraard) Met de fiets wordt het aantrekkelijker: tegen 25 km/h doen we er 9’36” over en tegen 35 km/h 6’51”. Tijdwinst van meer dan 2 minuten! De berekening met de kruiwagen is van andere tijden.
Waarom in dit kleine landje nog altijd snelheid verkiezen boven het langzaam rijdend genieten? Stress veroorzaken (aan anderen) voor 86 keer niks. Wie van Heusden naar Stuttgart (440 km) moet voor een belangrijke vergadering heeft met een onhaalbaar gemiddelde van 120 km/h 3u40 nodig en tegen 160 km/h 2u45. 1 uur verschil in optimale omstandigheden. Nou, dat lijkt me plausibel. Maar bij ons op de binnenwegen van tante Julia naar nonkel Armand? Belachelijk gewoon. (helikopter view)

En dan is er nog het afstandhouden van 1,5 meter. Velen vergissen zich en passen dit toe op de snelweg…

We zien toch ook dat de CL competitie bij wijze van spreken 5 km/u rapper gaat tov van de onze, als het al geen 50 is? Het blijft op en top genieten van recreatie voetbal. Zelfs de beste maken fouten. Leuk dat er her en der kartrekkers zijn die deze sportbranche hoog in het vaandel vieren: sport, spel, zever, lachen zonder financiële tegemoetkoming. Wie het slechts één seconde in zijn hoofd haalt om deze tak kapot te maken wegens ouderwets is niet 100% bij zijn zinnen.

Corona leert: ja het mag wat trager. Ma das ook alles.

lenz

Toen de haan driemaal kraaide volgens het nieuwe testament bleek er sprake van verraad.

Mondmaskers schijnen het heil tegen covid 19 te zijn. Ook al wandelen we op 150 meter afstand van onze medemens. Idioten beslissen dit omwille van eenduidigheid voor gans de bevolking. Wel, als ge de bevolking niet kunt duiden waar wel en waar nie dan zijt ge gebuisd! Het is de taak van eenieder met bevoegdheden om te verduidelijken? Ieder zijn werk, en een bikke fatsoenlijk mag ik hopen.
Ik ben geen wetenschapper met licentie van die club, doch kan met zekerheid stellen dat als de snelheid van de wagens in het openbaar verkeer overal gereduceerd wordt naar ca 30 km/u…: dan gaan er weinig verkeersdoden volgen. Ik wou nog zeggen 20 km/u, mja dan worden de wagens los voorbij gefietst.

Wetenschappers die bulken van een vakmanschap worden door de media gebruikt om ons goed te informeren. Dat de politiek morgen heet blaast en morgen koud, dat zijn we stillekesaan gewoon na 50 jaar. Virologen worden in die context ook met de mantel der liefde bedekt, eigen aan een goed volgse bevolking. Een poging tot goede media tracht dit te coveren. Helaas is nog eerder dan de politiek en de virologen de media thans kinds bezig, analoog andere onderwerpen de laatste jaren.

Wat met een muggenbeet? Covid 19 ter verspreiding?

Vanwaar komt Covid 19? Volgt er nog Covid 20…21…22…?

We kennen enkel de cijfers van geteste personen. Blijkt dat er veel mensen het virus doorgeven zonder symptoom. Hoeveel mensen in ons land Covid negentien hebben gehad weet geen kat! En elders ook niet.

Oh maar, de eigenschappen van het virus worden getest achter gesloten deuren in privé labo’s teneinde tweeslachtig een spuit op de markt te brengen: voor wie het heeft en voor wie het niet heeft. Das toch al een duidelijke stelling, we geraken er vanaf!

Europa qua parlement scoort in deze zeer slecht. Stel u voor dat de pest nog is uitbreekt? Geen enkel scenario ligt voorhanden. Regeltjes hier en regeltjes daar, maar als er echt iets misgaat: grenzen dicht. Waarheen is des vaderen fierheid gevaren die geld pompte in Europa omdat met een algemene aanpak alles sneller en veiliger kon verlopen voor elke burger? Eén conclusie: bij de neus genomen.

Hopelijk kunnen we weer snel over het grote voetbal zeveren. Het virus kent geen grenzen (wel vliegtuigen zo bleek) en een aanpak van personen met management capaciteiten in combinatie met virologische wetenschappelijke vaardigheden mag wat mij betreft over gans Europa in eindregie na overleg de te volgen regels uitvaardigen. Het is geleden van 1976 dat Lucien Van Impe de Ronde van Frankrijk nog won, dus Van Ranst is onze kandidaat.

Europees gaat men dat weer niet subiet doorhebben, maar dat is een continentale gozer!

Lenz

Bartels

GB: voetbal is basic! Men denkt ooit een valabel team te hebben en ik ga daarin ver mee. Mix oude sjotters aangevuld met jongere spelers die hogerop geen ambitie kunnen/hebben. Ik ging vroeger eerste nationale naar de training kijken in Beringen (RH is getuige). De trainingen actueel van GB zijn OK! Ge ziet dan meteen welke mensen tegen een bal kunnen trappen of een bal kunnen stoppen. (of een bal moeten gaan halen over een 15 meter net, enz. haha)

Kris, broer van Robin, zit zo in mijn team. Blijkt dat ooit iemand een veto stelde tegen een GB toetreding van deze gozer? Iedereen oordeelt wel is mis. Geen drama, een inschattingsfout kan snel passeren! Robin heeft straks geen schijn van kans om te scoren via een afstandsschot vanuit de tweede lijn. Boem (niet a la Benji, ma wel met force) kan Kris een score bewerkstelligen. Defensief via doorzicht een bal onderscheppend, vervolgens meteen een tegenaanval lancerend capabel: Kris Vis! (qua positiespel werk aan de winkel, chance Hermans achter u) Den uitleg: “ik wil bij Heusden blijven, want daar kan ik trainen”. Wie fysiek in orde wilt zijn neemt een zakske kolen oppe rug en valt lopend op en af den tris aan. (Oefening 87 of 86bis in een dik betaald fitness gebeuren ten spijt).

Ik ben onvoorwaardelijk supporter van NC, Die wil KV (kris Varken) erbij. Voor mij en velen OK!

Lenz

Met een beetje verbeelding kan men zich amuseren. Ooit met de jas open en een boekentas oppe porte bagage waande ik me meermaals Lucien Van Impe tijdens het bergop fietsen van de Geiteling in Beringen. Actueel lijkt dit minder stijl. Mijnverzakking, gaan we vanuit, haha.

Tussen de waspalen in den hof waande ik me als Jan Ruiter onklopbaar terwijl mijn kozijn doelpogingen ondernam. Hijzelf was al vanalles geweest, maar laat het ons vooral houden op Luc, haha. In andere hoedanigheden waren we Manix (actie) of Berend Boudewijn (kwis voor binnen als ’t regende). Ging het er nog keuriger aan toe waande ik me Wies Andersen en Luc was Johan Anthierens. En opgaan in die rol hé! Wij konden alles. Wij draaide met een houten camera oorlogsfilms en waren gespecialiseerd in westerns inclusief kledij, wapenuitrusting enz. Science-fiction was qua equipment nog het gemakkelijkste: met een gradenboog uit de lessenaar had je al meteen een laserwapen, enz.

Er waren in die tijd in onze ogen leuke feuilletons op televisie, doch het naspelen ervan lag niet in ons genre, we keken ernaar. Wij fantaseerden in een ruime context liever zelf. Zo was er bv de Man van Zes Miljoen (The Six Million Dollar Man – na een bijna dodelijk ongeval en speciale operaties kon ie vanalles). Verder dan vijf miljoen zijn we zelf nooit geraakt… (Humor uit de jaren zeventig. Superman heeft goesting om op stap te gaan en komt Spider Man tegen. “Nee” zegt deze laatste “ik heb vandaag geen tijd, ik moet mensen gaan redden”. Wat later komt Superman de Man van Zes Miljoen tegen met idem dito repliek: geen tijd, mensen redden. Superman vliegt verder en ziet in een flits door een open raam Catwoman naakt op bed liggen. Sneller dan licht en geluid maakt superman effe van de gelegenheid gebruikt. Een weinig later bekomt Catwoman van de lichte schok “wat was dat?”. “Dat weet ik ook niet, maar mijn gat doet ferm pijn”, antwoorde De Onzichtbare Man…)

En dan was er Spel Zonder Grenzen. Hoeveel spellekes we zelf uitvonden weet ik niet precies, maar het waren er veel. Terplekke instant verzonnen. We hadden thuis wat ruimte en attributen ter beschikking. Ook werd voor een fantoom camera het volgende spel uitgelegd aan een denkbeeldig publiek. Elk spel had ook een thema. Kozijn Luc lanceerde ooit een fil rouge “de tocht naar het vaderland”: met een volleybalnet over de kop en nasleep moest men een parcours vol hindernissen afleggen tegen de wekker, haha.
In onze veilige cocoon, thans bubbel, was de wereld van ons en een paar straten verder ginder die van hun. Simpel. Af en toe werd er een boek gelezen en werden er citaten onthouden: journalist aan Pele “ge hebt nu al veel gewonnen, ge zijt pas kampioen met uw club, wat wilt ge nu nog meer?”, doelend op een aankomend WK. Repliek Pele “een deugddoende douche”.

Heden ten dage mag men zich gerust afvragen wat sommigen zich inbeelden. Corona treft klein Pierke en grote Pol, zo ook de voetbal. Maar niet de allergrootste in het genre. Die hebben te kampen met TV contracten om een zekere rijkdom in stand te houden en staan boven alles. We gaan bijgevolg sjotten in lege stadions, maar we zenden het uit op TV. En voor de sfeer? Geen probleem, we monteren er een geluidsband onder… Waarom geen lachband bij gemiste kansen? Waarheen is des vaders fierheid gevaren?

Samen uit, samen thuis. Crisis? Als er één sector is die met gemak schokken kan overbruggen is het net de voetbal via solidariteitsbijdragen van niet geplafonneerde spelers. Is deze these communistisch? Zeker niet, eerder liberaal: vrije meningsuiting.

Straks gaan we oa de Ronde van Vlaanderen rijden in september of oktober. Voorjaarsklassiekers in de herfst!

Pagina's